A Megoldás

Emberi belső motivációk: szeretet, siker, támogatás, összetartás, kapcsolat, közösségbe tartozás, önismeret, fejlődés, elismerés, elfogadás

Emberi külső motivációk: megélhetés, kiszámíthatóság, közösségbe való beilleszkedés, megfelelési kényszer

Céges motivációk: profitabilitás, hatékonyság növelése, rugalmasság, teljesítés, precízség, stabilitás, hosszú távú perspektívák, kiszámíthatóság, működőképesség, alkalmazkodás, piacképesség

Rövid távon az emberi külső, élethelyzetünknek megfelelő motivációk hajtják az embert, melyhez társadalmi szinten, ha akarunk, ha nem alkalmazkodni kell; Hosszú távon viszont, -melyet egyre több napvilágra kerülő felmérés is igazol-, az emberi motivációt tartósan csak egy szeretetteljes, támogató közösség tartja fenn, és az abban való aktív szerep és érvényesülés.

Jelenleg a cégek alapvető problémájának, ill. jelentős költségveszteségnek számít a betanított munkaerőnek a fluktuációja. Ez nem csak alapvető, kézzelfogható vesztességekkel jár, hanem kiszámíthatatlansággal is.

A fejvadászcégek csak arra szerződnék, hogy megtalálják a pozícióhoz megfelelő munkaerőt közép és felső vezetői szinteken, viszont abban nem nyújtanak segítséget, hogy a megtalált munkaerő megfelelően beilleszkedjen és optimális körülmények között tudja nyújtani képességének legjavát.

A szervezetfejlesztő cégek szintén csak átmenetileg nyújtanak segítséget problémák megoldásában, vagy képességek fejlesztésében, illetve csak részmegoldásokkal tudnak szolgálni. Megbízási idejük lejártával magukra hagyják a cégeket, így a belső egyensúlytalanság a rendszert ismét kibillenti az optimális működéséből.

A humánerőforrás, vagyis a cég motorja szintén a kiszámíthatóságra vágyik, olyan körülményekre ahol öröm a munka és a megbecsülés (ideális esetben) nem csak anyagi úton valósul meg. Az embereknek is nehéz feladat a beilleszkedés, a megszokás, és a megfelelés kényszere, mely egyszerre szakad az új munkatársra. Amennyiben nem támogató a közösség, az illető nem tudja magából a legtöbb szakmai tudást kihozni, rosszabb esetben idővel a kiaknázatlan és értékes – jelentős költségekkel járó toborzási folyamat után – szaktudását más munkahelyre viszi. Beleértve azt a tudást is, melyet az elhagyni készülő munkahelyén szerzett.

Rendkívül gyorsan változó világunkban a stabilitás és kiszámíthatóság már sajnos nehezen megvalósítható céloknak számítanak. Olyan szervezetfejlesztési modellre van tehát szükség, mely biztosítja mindkét fél a cég, mint maga – a rendszer – és a humán erőforrás – a motor – számára a tartós, kielégítő, ill. fenntartható működést, mely adaptív és könnyen reagál a gyors változásokra.

MI ERRE TALÁLTUNK MEGOLDÁST.